Seksvraagbaak.nl - Advies, nieuws, tips en technieken voor een (h)eerlijk seksleven!
StartNieuwsWinkelForumVraag en BegripSekswijzersProduct en TestLinksZoeken
seksstandjeswijzer
orale sekswijzer
anale sekswijzer
seksspeeltjeswijzer
massagewijzer
mannenwijzer
g-spotwijzer
peniswijzer
schaamscheerwijzer
seksbelevingwijzer
seks en relatiewijzer

seks en ontrouwwijzer

seks en werkwijzer
glijwijzer
 
 
Voeg toe aan favorieten Print pagina Contact
   
Seksspeeltjes wijzer

   
  Inleiding
Seksspeeltjes kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het seksleven. Behalve dat het een enorm opwindend bezigheid of aanblik kan zijn, kunnen seksspeeltjes een orgasme intensiveren of een orgasme geheel anders laten beleven.

Toch is het een taboe om open en vrij te praten over het gebruik van seksspeeltjes. Ondanks het feit dat er in Nederland jaarlijks voor 220 miljoen euro aan erotische artikelen wordt verkocht en dat ongeveer 1 op de 4 5 vrouwen (vrijgezel of in een (gehuwde) relatie) een seksspeeltje bezit.

Het aanbod is echter enorm groot en daarom is wordt in deze seksspeeltjeswijzer alleen de bekende seksspeeltjes dildo en vibrator behandeld. In deze wijzer wordt getracht antwoorden en informatie te geven over de meest gestelde vragen.

1. Wat is het verschil tussen een dildo of vibrator?
Het grootste verschil tussen een vibrator en dildo is dat de eerste is uitgevoerd met  een elektrisch motortje al dan niet gevoed door batterijen of het lichtnet. Wat velen niet weten is dat een vibrator, in tegenstelling tot een dildo, niet primair bedoeld is voor penetratie maar meer voor een stimulatie van de clitoris, vagina en/of anus. Of bij mannen voor de stimulatie van de penis, scrotum en/of de anus (stimulatie van de prostaat).

Een dildo is beter te gebruiken voor vaginale en anale penetratie. Door de vorm en het ruime aanbod is altijd een dildo te vinden naar eigen keuze.

Veel vibrators lijken niet op een penis maar hebben een vorm die daar enigszins naar kan verwijzen of geheel niet. Een dildo is is daarentegen juist een kopie of vergroting van een penis. Vaak is een dildo gemaakt van zachter plastic, siliconen of latex-rubber terwijl de vibrator veelal is uitgevoerd in een hardere soort plastic.

Voorbeeld vibrators

Voorbeeld dildo's

2. Hoe oud zijn seksspeeltjes?
Dildo's bestaan al duizenden jaren langer dan vibrators. Daar waar dildo's puur zijn uitgevonden of gemaakt voor de bevrediging van de lust, vinden vibrators rond 1900 hun oorsprong in de medische wereld ter bestrijding van mogelijke vrouwelijke psychische stoornissen. De eerste vibrator waren dan ook echt onooglijke medische apparaten. Pas vele jaren later en met name na de emancipatiegolf in de jaren zestig kreeg de vibrator een seksueel stimulerende functie.

Waar de dildo oorspronkelijk vandaan komt is tot op heden nog niet bekend. Hoogst waarschijnlijk is de dildo bij diverse volkeren ontstaan puur voor de bevrediging van het seksueel genot. In ieder geval zijn op diverse potten, vazen en schilderingen uit de oude Griekse tijd, afbeeldingen gevonden van dildo's. Deze dildo's waren van hout of van leer en zijn waarschijnlijk door de Grieken over Europa verspreid.

3. Waarom zouden wij een seksspeeltje moeten kopen?
Niets moet natuurlijk! Echter, de penetratie of stimulatie met een dildo of vibrator kan een geheel andere beleving geven dan de beleving van de reguliere seks. Een dildo of vibrator kan dan ook ideaal ter aanvulling worden gebruikt op het seksleven voor een andere beleving of voor een nieuwe dimensie of kijk op de seks binnen een relatie:

Vibrator
Een vibrator wordt vaak gebruikt wanneer een vrouw niet gemakkelijk tot een orgasme kan komen tijdens de masturbatie of seks. In deze gevallen is vaak een langdurige stimulatie van de clitoris (of het gebied rond de clitoris) gewenst al dan niet gelijktijdig met de penetratie. De trillingen van een vibrator kan vrouwen sneller een orgasme bezorgen dan vingers, een tong of penis. Daarnaast kan het orgasme intenser beleefd worden.

Ook vandaag worden vibrators in sommige gevallen door medisch specialisten voor geschreven wanneer sprake is van een mogelijke complicatie. Voor vrouwen die als gevolg van hun leeftijd een verminderd gevoel hebben kan een vibrator stimulaties geven gelijk als in de jonge jaren.

Maar ook mannen kunnen veel plezier en stimulatie beleven aan een vibrator. Hoewel onbekend ontdekken steeds meer heteroseksuele mannen de anale stimulatie tijdens de seks. De producten hebben voor mannen ook specifieke vibrators ontwikkeld. Bijvoorbeeld een penisring met ingebouwde vibrator of speciale anaal vibrators.
Dildo
Een dildo is specifiek ontworpen voor de penetratie maar een totaal andere vorm van penetratie dan met de penis. Een dildo is dus niet of nauwelijks geschikt voor clitorale stimulatie maar biedt veel meer mogelijkheden voor wat betreft de manieren van penetreren. Men kan zelf de diepte en snelheid bepalen met daarnaast de mogelijk om een dildo te kiezen van de gewenste grootte.

Ook kan met een dildo op een eigen wijze gezocht worden naar erogene zones in de vagina. Natuurlijk kan een dildo ook gebruikt worden voor anale stimulatie bij zowel de vrouw als man.

Bekkenbodemspieren
In sommige (wetenschappelijke) bronnen wordt beweerd dat het regelmatig gebruik van een dildo zelfs bevorderlijk zijn voor de vaginaspieren wat weer ten goede zou komen voor het (makkelijker) krijgen van orgasmen.

Er zijn zelfs speciale vormen ontworpen ten behoeve van de training van de bekkenbodemspieren. Deze dildo's hebben vaak een vormgeving die het eenvoudig maakt de halter vast te houden en zo de spieren te trainen. Met name met het ouder worden of na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren zwakker worden wat incontinentie kan veroorzaken en tevens gevolgen kan hebben voor de lustgevoelens. 
     
 

 

terug

copyright | disclaimer | privacy | adverteren